Moderní dřez je komplexním místem pro mytí nádobí a přípravu potravin. Vybírejte ho tedy s ohledem na účel, design a velikost vaší kuchyně. Ovlivní její vzhled na první pohled. Proto musí vynikat atraktivním vzhledem, snadnou údržbou a vysokou odolností.
Granitový dřez- klasika z drcené žuly
Přesná definice výrobku, který by spadal do kategorie dřez z granitu, neexistuje. Čím se tedy při výběru řídit, chcete-li mít doma zaručeně kvalitní granitový dřez?
Dřez, který si chce zasloužit označení granitový, by měl obsahovat 80 % drcené žuly nebo přírodního křemičitého písku či jiného kameniva, přibližně 15 % tvrzených pryskyřic a barevný pigment. Toto složení garantuje dřezu jeho výborné vlastnosti: odolnost vůči mechanickému poškození, vysokým teplotám a chemikáliím. Granitové dřezy jsou o 30 % lehčí než dřezy vyrobené z klasického kamene, jejich životnost je skoro neomezená a barevnost stálá. Zejména žulové dřezy vynikají jedinečnými texturami a barevnými odstíny. Více se o umělých kamenech z žuly a jejich využití v kuchyni dočtete v tomto článku.
Konstrukce moderního dřezu umožňuje zakomponovat do něj řadu dalších příslušenství. Granitové dřezy jsou většinou určeny pro spodní montáž, aby jejich okraj splynul s okrajem kuchyňské desky. Často doplňují desky z kamene a kompozitních materiálů. Dřez lze snadno sladit s ostatními kuchyňskými prvky, protože materiál umožňuje volit z velkého množství barevných odstínů. Dřezy disponují i dalšími speciálními vlastnostmi. Všechny se například vyznačují patentovou povrchovou úpravou. Přidané ionty stříbra garantují antibakteriální vlastnosti. Tady si můžete přečíst, jak dřez z granitu spolu se sladěnými doplňky dodá kuchyni styl.
Budete-li vybírat granitový dřez, setkáte se s velkým množstvím obchodních názvů. Pod nimi se skrývají dřezy, které jsou vyrobeny ze skutečné směsi drceného kamene a tvrdého polymethylakrylátu- pryskyřice, která kamenivo pojí. Každý výrobce granitových dřezů má pro svůj materiál vlastní recept i označení. Materiálů je mnoho, shodují se však ve fyzikálních a chemických vlastnostech.
- Cermat: Kromě mletého kameniva obsahuje i skelná vlákna. Odolává teplotám až do 180 °C a běžným chemikáliím. Materiál se vyznačuje zvýšenou odolností proti rozbití.
- Riegranit: Obsahuje 75 % drcené žuly, barvivo a akrylové pojivo. Odolává teplotám až do 180 °C a běžným chemikáliím.
- Granisil, Granitek: Dřezy z těchto materiálů jsou tvrdé a odolné. Vzhledem se podobají přírodnímu kameni. Vyrábějí se z přírodního drceného granitu a skla. Běžně vydrží 180 °C, krátkodobě i 260 °C.
- Ultragranit: Je nově vyvinutý materiál, který obsahuje 80 % drcené žuly. Speciální výrobní technologie, kdy se směs pod tlakem dlouhodobě zahřívá, zaručuje, že dřez je odolný proti nárazu a poškrábání. Odolává teplotám do 180 °C, krátkodobě i 260 °C.
- Tegranit: Materiál má odolnost a vzhled přírodního kamene, vyrábí se z žuly a malých částeček skla. Kuchyňské dřezy z Tegranitu disponují jedinečnou texturou a vysokou tepelnou odolností.
Jak dobře vybrat netradiční dřez
Do granitového dřezu neváhejte investovat a jeho výběr byste neměli podcenit. Podezřele levnému zboží z internetových obchodů se raději vyhněte. Poraďte se s odborníky a ověřte si informace na internetu. Důkladně si prohlédněte vzorky na prodejně. Nejjednodušší je držet se originálu. Vybírejte z tradičních značek, specializovaných na výrobu granitových dřezů. Dřezům, u kterých nezjistíte kdo, kde a z jakého materiálu je vyrábí, se vyhněte.